Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το πρώτο, διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων λειτουργίας του Κυπριακού Κοινοβουλίου, ένα συνέδριο που πραγματοποιείται μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και σ’ ένα νέο παγκόσμιο κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε συνεπεία αυτού, με όλες τις διαφαινόμενες, οικονομικές και άλλες, επιπτώσεις.
Κυρίες και κύριοι,
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δοκιμασία για τον άνθρωπο από την εξουσία και τη νομοθεσία», διαπιστώνει, αιώνες πριν, εξεγειρόμενη η πλέον ίσως τραγική ηρωίδα της αρχαιότητας, η Αντιγόνη, που συνιστά την απόλυτη ενσάρκωση του υπέρτατου νόμου των ανθρώπων, του δικαίου. Έχοντας πλήρη συναίσθηση του βαρυσήμαντου αυτού ρόλου που επιφύλαξε ο πολίτης σε συμπολίτες του, εκλέγοντάς τους για να τον εκπροσωπούν, η Βουλή των Αντιπροσώπων επιχειρεί σήμερα, μέσα από έναν κριτικό εταστικό φακό και τη διαλεκτική σχέση πολιτικού και επιστημονικού λόγου, να ανατρέξει στο ιστορικό της παρελθόν, να ανανοηματοδοτήσει το παρόν και να διανοίξει νέους ορίζοντες για το μέλλον. Στόχος ο εκσυγχρονισμός και ο περαιτέρω εκδημοκρατισμός της, μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχικότητας, της αντιπροσωπευτικότητας, της πολιτότητας και της διαδραστικότητας, έτσι που ο λαός να καθίσταται οιονεί νομοθέτης του εαυτού του και όντας πηγή εξουσίας η ίδια η εξουσία.
Φίλες και φίλοι,
Εξήντα μόλις χρόνια κοινοβουλευτικού βίου αριθμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, περνώντας μέσα από συμπληγάδες πέτρες, τα γεγονότα του ’63 και τη συνταγματική κρίση που ακολούθησε, την τουρκική εισβολή του ’74, την κατοχή, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κατάφερε, με βάση τη μέχρι σήμερα εν ισχύι αρχή της σωτηρίας του λαού την οποία όρισε ως υπέρτατο νόμο ο Κικέρων, να συνεχίσει τη λειτουργία της ως κράτος με διεθνή αναγνώριση, πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, από το 2004 και μετά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθ’ όλη αυτή την περίοδο η Βουλή των Αντιπροσώπων ταυτίστηκε με την τραγική περιπέτεια του τόπου και των ανθρώπων του, αποτελώντας ταυτόχρονα όχημα ταχείας οικονομικοκοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και εντάσσοντας τη χώρα στον χάρτη της παγκόσμιας πολιτικής γεωγραφίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν πολλά όσα και οι προκλήσεις. Προβλήματα και προκλήσεις που σήμερα μεταβάλλονται ιλιγγιωδώς σ’ έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς με τις προτεραιότητές του ενίοτε να ανακατατάσσονται, λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων και ιδιαζουσών συνθηκών, σ’ έναν κόσμο, επιτρέψτε μου ακόμα να πω, γεμάτο αμφισβήτηση, και όχι ίσως αδίκως, για θεσμούς, αρχές και αξίες που ανέδειξε η ανθρωπότητα διαμέσου των αιώνων, σ’ έναν κόσμο που η ιδιότητα του πολίτη συχνά απεμπολείται και οι πολιτικοί αποδοκιμάζονται.
Σ’ ένα τέτοιο κάδρο προφανώς ζοφερό καλούμαστε να διαμορφώσουμε μια συνθήκη προόδου, ευημερίας, ελευθερίας και να ανταποκριθούμε στις επιτακτικές ανθρώπινες ανάγκες και αξιώσεις που θέτει ενώπιόν μας το δύσκολο παρόν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η σύζευξη επιστημονικού και πολιτικού λόγου αποτελεί αναμφισβήτητα το ισχυρότερο θεμέλιο για την πραγμάτωση της έννοιας της ιδεατής πολιτείας, πρωταρχικό υποκείμενο της οποίας αποτελεί όχι βεβαίως ο πολιτικός αλλά ο πολίτης.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιτρέψτε μου κλείνοντας να απευθύνω θερμό χαιρετισμό και να ευχαριστήσω τους ομολόγους μου, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, και Sir Lindsay Hoyle, Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τον καθηγητή, τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και την πρώτη Ελληνοκύπρια βουλευτή, που κόσμησε με την παρουσία της τα βουλευτικά έδρανα, κα Ρήνα Κατσελλή, για τους χαιρετισμούς που απέστειλαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται προσηκόντως, τόσο για την πρωτοβουλία όσο και για τη συνεργασία, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τον Πρύτανή του κ. Φίλιππο Πουγιούτα, στη Νομική Σχολή, που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια, και ιδιαίτερα στον ακούραστο κοσμήτορά της έγκριτο καθηγητή κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, καθώς και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του συνεδρίου αυτού.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες και γόνιμος να είναι ο διάλογος που θα ακολουθήσει! Τον χρειαζόμαστε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών